Paleo "kovászos" uborka

Paleo "kovászos" / savanyú uborka

Fermentálni nem csak nyáron, akár télen is lehet. Sőt, ősszel ugyanúgy járhatunk el több zöldséggel, mint a hordós káposztával: amint megsavanyodik, hidegre tesszük, hogy leállítsuk a fermentációt. Ez a "kovászos" uborka nálunk nagy kedvenc, mindenki szereti a családban és ráadásul egészséges is, hisz tele van hasznos bacikkal, amik segítik az emésztést. A levét is el szoktuk fogyasztani.

Hozzávalók:
paleo fermentalt uborka
  • uborka
  • tannint tartalmazó levél: szőlőlevél, szőlőkacs, tölgyfalevél, meggyfalevél (elhagyható, én már készítettem ezek nélkül is)
  • kapor (zöld vagy szárított) / kapormag / torma / szintenként 3-4 gerezd fokhagyma / szárított csombor (izlés szerint)
  • meleg szűrt víz (3-4 kg uborkához kb 4-5 liter víz szükséges)
  • annyi ek. , ahány liter víz szükséges (3 l vízhez 3 ek. só)
Elkészítés:

Mossuk meg az uborkákat egy dörzsivel, hogy a szúrós rész lekerüljön róluk. Vágjuk le a 2 végét, majd vágjuk be hosszan majdnem végig mindkét irányban.

vagjuk be az uborkat

Tegyünk a növényekből a fazék aljára, majd sorakoztassunk rá egy sor uborkát.

tegyunk fuszernovenyeket az uborkahoz

Erre is tegyünk a návényekből, majd rá még egy sor uborkát. A fazék méretétől függően ismételjük meg a sorokat. Hagyjunk kb. 10-15 cm-t a fazék tetején üresen.

helyezzuk az uborkat a fuszerekre

Tegyük oda a vizet a sóval melegedni, majd öntsük rá az uborkára, hogy lepje el teljesen. Tegyünk rá nehezéket (egy tányér is megteszi), hogy az uborka teljesen le legyen fedve. Ha épp nincs nyár és nem süt a nap, akkor hagyjuk szobahőmérsékleten és minden nap melegítsük fel langyosra egy kicsit, hogy segítse a fermentálást. Ha nyár van és legalább 25-26 fok van kint, akkor tehetjük az uborkát üveg edénybe, hogy a nap is süsse. 3-5 nap kell, amíg kellően megsavanyodik. Kóstolgassuk bátran, és ha az izlésünknek megfelelően savanyú már, akkor tegyük be a hűtőbe, hogy leállítsuk a fermentációt.

A recept innen való: http://szeretetrehangoltan.blogspot.ro/2013/07/kovaszos-uborka-meggyfaaggal-levellel.html

Megjegyzések

Legnépszerűbb receptek