Paleo májashurka, véreshurka

Paleo májas hurka, véres hurka

Bevallom, szoktunk enni ritkán rizst, de szinte csak azt, amit a hurkába teszünk. Abba is basmati rizst, ami, hogy ha lehűtjük, akkor átalakul rezisztens keményítővé. Szerencsére nem betegség miatt paleózunk, így egyszer-egyszer nekünk belefér a rizs fogyasztása is.
Elengedhetetlen a hurka készítése egy-egy disznóvágás után és nagyon jól jön azokon a napokon, amikor éppen nincs főtt étel a hűtőben. Ez a mennyiség egy kb. 130 kilós disznó részeiből készült el. A hozzávalók pontos mennyiségét sajnos nem tudom, de bátran kóstolgassunk a fűszerezésnél. Kb. 20 m disznóbélt használtunk el.


Májas hurka hozzávalói:

majas hurka

  • zsiradéknak való: disznófej vagy tokaszalonna vagy bélkövérje (kb. a fele)
  • disznómáj
  • disznó tüdő
  • 2 kg basmati rizs
  • fűszerek: 1 marék (jód nélküli), 50 g bors, 20 g szegfűbors


A rizst főzzük meg.

basmati rizs megfozve




Enyhén sós vízben főzzük puhára a megtisztított disznófejet vagy tokaszalonnát, a disznómájat és a tüdőt.
A zsiradéknak valót, miután ledaráltuk, tegyük fel főni, hogy kisűljön a zsírja.
A rizs kivételével daráljuk le a többi hozzávalót is aprólyukú húsdarálóval.



Tegyünk mindent egy nagy tálba / teknőbe és ízesítsük kedvünk szerint. Keverjük össze jó alaposan. Kóstolgassunk bátran.

megkeverjuk a majas hurka hozzavaloit


Véres hurka hozzávalói:
  • disznóvér
  • zsiradéknak való: disznófej vagy tokaszalonna vagy bélkövérje (kb. a másik fele)
  • 1 kg basmati rizs
  • fűszerek: 1 marék (jód nélküli), 50 g bors, 20 g őrölt kapormag
A rizst főzzük meg.
Vágjuk át a megalvadt vért több darabba, majd főzzük meg enyhén sós vízben, aztán daráljuk le aprólyukú húsdarálóval.

paleo veres hurka

A zsiradéknak valót, miután megfőztük és ledaráltuk, tegyük fel főni, hogy kisűljön a zsírja.
Tegyük egy nagy tálba / teknőbe az összes hozzávalót, majd ízesítsük izlés szerint. A véres hurkába több zsiradék szükséges, mint a májasba. Keverjük össze jó alaposan.

megkeverjuk a veres hurka hozzavaloit

Hurka töltése:

Az előre beáztatott disznóbélt vágjuk kívánt hosszúságúra, fújjuk fel, hogy ne legyen lyukas. Töltsük meg a hurkát, majd főzzük át 5-10 percet.
megtoltjuk a majas hurkat

Tegyük hideg vízbe, majd hagyjuk kihűlni egy szellős, hideg helyen.

majas hurka lehutese

Megjegyzések

Legnépszerűbb receptek