Paleo házikolbász

Paleo nyers házikolbász


Mitől paleo a kolbász? Hát például, hogy a hozzáadott hús olyan állattól származik, amit takarmánnyal etettek és nem kapott mesterséges tápot. Vagy például a fokhagyma is háztáji, nem volt műtrágyázva.
Disznóvágáskor elmaradhatatlan a kolbász készítése. De nem feltétlenül csak ekkor készíthetjük el. Ha van egy jó húsdarálónk, amivel le tudjuk darálni a kolbászba való húst és ha van egy jó hurkatöltőnk, akkor nem annyira pepecselős.

paleo kolbasz

Hozzávalók:
  • 10 kg sertés darálthús
  • 100 - 150 g jód nélküli  (kóstolgatni kell, mert függ a só erejétől is!)
  • 50 - 80 g darált bors
  • 80 - 100 g pirospaprika
  • 200-240 g fokhagyma pépesítve egy kevés vízzel
  • kb. 15 - 20 m disznóbél
  • őrölt szerecsendió, őrölt köménymag (izlés szerint, elhagyható)

Elkészítés:

Tegyük a hozzávalókat egy nagy tálba és kézzel keverjük / dagasszuk jól össze. A disznóbelet áztassuk vízbe, hogy olvadjon le róla a só, fújjuk fel, hogy ellenőrizzük, nem-e lyukas. Töltsük bele a kolbászhúst a disznóbélbe egy hurkatöltő segítségével. Ha levegős marad belül, akkor szúrjuk át egy tűvel, hogy jöjjön ki belőle a levegő. Ha szeretnénk felfüstölni a kolbászt, akkor 1-2 napig hagyjuk száradni szellős, hűvös helyen egy rúdra akasztva.

Itt éppen szűzpecsenyét töltöttünk meg vele.

toltott hus kolbasszal

Megjegyzések

Legnépszerűbb receptek