Paleo házikolbász
Paleo nyers házikolbász
Mitől paleo a kolbász? Hát például, hogy a hozzáadott hús olyan állattól származik, amit takarmánnyal etettek és nem kapott mesterséges tápot. Vagy például a fokhagyma is háztáji, nem volt műtrágyázva.
Disznóvágáskor elmaradhatatlan a kolbász készítése. De nem feltétlenül csak ekkor készíthetjük el. Ha van egy jó húsdarálónk, amivel le tudjuk darálni a kolbászba való húst és ha van egy jó hurkatöltőnk, akkor nem annyira pepecselős.
Hozzávalók:
- 10 kg sertés darálthús
- 100 - 150 g jód nélküli só (kóstolgatni kell, mert függ a só erejétől is!)
- 50 - 80 g darált bors
- 80 - 100 g pirospaprika
- 200-240 g fokhagyma pépesítve egy kevés vízzel
- kb. 15 - 20 m disznóbél
- őrölt szerecsendió, őrölt köménymag (izlés szerint, elhagyható)
Tegyük a hozzávalókat egy nagy tálba és kézzel keverjük / dagasszuk jól össze. A disznóbelet áztassuk vízbe, hogy olvadjon le róla a só, fújjuk fel, hogy ellenőrizzük, nem-e lyukas. Töltsük bele a kolbászhúst a disznóbélbe egy hurkatöltő segítségével. Ha levegős marad belül, akkor szúrjuk át egy tűvel, hogy jöjjön ki belőle a levegő. Ha szeretnénk felfüstölni a kolbászt, akkor 1-2 napig hagyjuk száradni szellős, hűvös helyen egy rúdra akasztva.
Itt éppen szűzpecsenyét töltöttünk meg vele.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése