Paleo cukkini sajt
Paleo cukkini sajt
Egy másik nagy kihívás a paleo étrendben, a sajt elkészítése. Sokan fogyasszák az 1 évnél tovább érlelt sajtokat, viszont az sem teljesen kazeinmentes. Itt egy nagyon hamar és sokoldalúan elkészíthető növényi sajt, amivel tökéletesen helyettesíthetjük a tejből készült társait.Hozzávalók:
4 kisebb cukkini (párolva, turmixolva kb 860 g)
1 csomag lapzselatin
2-4 kk frissen facsart citromlé/almaecet
2 púpos ek kókuszzsír
2 ek útifű maghéj lisztté őrölve (hogy reszelhetőbb legyen)
Ennek elég puha lett az állaga. Ha keményebbet szeretnénk, akkor használhatunk több zselatint és/vagy több útifű maghéj lisztet.
fűszerek:
2 kk só
1 kk darált köménymag (elhagyható/izlés szerint)
1 kk kurkuma (elhagyható/izlés szerint)
1/4 kk fokhagymapor (elhagyható/izlés szerint)
zöldfűszerek (elhagyható/izlés szerint)
csípős/chili paprika (elhagyható/izlés szerint)
füstölt pirospaprika (elhagyható/izlés szerint)
Elkészítés:
A cukkiniket hámozzuk meg, karikózzuk fel és pároljuk puhára. Áztassuk be a lapzselatinokat egy tányér hideg vízbe. Ha megfőtt a cukkini, turmixoljuk össze, majd egy tálban keverjük bele a többi hozzávalókat. Kóstolgassuk bátran és ízesítsük kedvünkre.
Öntsük formába és tegyük hűtőbe, amíg megdermed. Ebből elég nagy mennyiség lett, de a fagyasztóban sokáig eláll. Kisebb formákba öntöttem, éppen akkorák, amennyit egyszer elhasználok.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése